Nagelspecialist Hos Jannika Manikyr och Nagelvård

Om Jannika

Tidigare erfarenheter.

Redan 1984 började jag skapa vackra och naturliga naglar

på Scratch Nails. Där utvecklade jag verksamheten till att även inkludera försäljning av underkläder och smycken.


Efter Scratch Nails blev Björn Axén min nya arbetsgivare där jag blev ansvarig för nagelvården vars verksamhet jag byggde upp och utvecklade under 5 år.


Förutom nagelvård har jag även arbetat med miljöfrågor hos Världsnaturfonden och under tio år varit starkt engagerad hos BRIS som samtalsrådgivare.

Detta ledde även till en guvernanttjänst på SVT där jag undervisade barnskådespelarna i ”Svensson, Svensson”.


Då kreativitet och skapande faller sig naturlig för mig valde jag att utbilda mig inom levande verkstad och projektledarutbildning på Långbro folkhögskola. Efter kursen projektledde jag på eget initiativ utställningen "Man tager vad man haver" år 2000 på Kulturhuset i Stockholm. En hållbarhetsutställning där vi återanvände skräp och skapade nya föremål. Utställningen drog fulla hus och engagerade många människor.


Efter flerårigt engagemang med barn och mångfaldigt pyssel kom längtan efter nagelskulptering tillbaka. Jag vidareutbildade mig inom nagelteknologi (bioskulptur och calgel). Därefter har jag drivit verksamheter på Skönhetsborgen, Medusa, Chambre Separeé och Sabai Spa. Jag arbetade även i nästan ett år på salongen Corinne & Friends, men valde att flytta tillbaka till Sabai Spa, som speglar min personlighet bättre.

Vardagsinspiration

Drömmar
 
Vad drömmer du om? Jag drömmer om små ankungar som simmar efter sin mamma, om skogsbackar fyllda med vitsippor, om vårsol som smeker min kind och naturligtvis ett liv fullt med kärlek. Jag lyssnar till mina drömmar och låter dem vara en del av min dag. Jag tror att de är budskap från min själ. Så känner du en längtan efter något, lyssna på dina drömmar. Drömmar bor i ditt hjärta och när du plockar fram dem, först då kan de uppfyllas. Låt dem vara en del av dig för det kan vara det som gör att du tar det först steget till något nytt och spännande. Det är våra drömmar som fyller vårt liv med glädje och inspiration. Så låt dit liv vara lika sprakande som du önskar!
 
Kärlek
 
Söker du efter kärlek? Gör inte det, du bär nämligen redan på fröet till all kärlek inom dig. Det handlar bara om att börja se dig själv och den unika kombination av de egenskaper du har. Börja uppskatta det som är gott i ditt liv, det du gör och det du har omkring dig. Det är först när du inser att kärleken kommer innifrån dig själv, till dig själv, som du kan skapa sann kärlek i relationer till andra. Jag lovar dig att du kommer bli förvånad när du upptäcker hur mycket kärlek du plötsligt möter. Den kärlek som du förut trodde att du behövde jaga. Så sträck på dig, du sitter ju på nyckeln till obegränsad kärlek, nämligen dig själv!
 
Nära
 
För att komma riktigt nära en person måste du våga leva i total öppenhet, vilket visserligen gör dig sårbar. Motsatsen är att leva bakom en hög mur och i ensamhet. Det kan även gälla i en relation där du inte släpper din partner inpå dig. Det kanske känns bättre kortsiktigt för att du inte vill bli sårad, men det innebär samtidigt att du inte lever fullt ut, vilket hämmar ditt liv och din fulla potential. Varför vill och behöver vi vara nära? Det är det som gör oss till Ett i vissa stunder. Vi skapar en sammanflätning med varandra både mentalt och kroppsligt och det får oss att uppleva kärlek på riktigt.Jag vill leva i sanning och blomstra, vill du?
 
Älska
 
Jag har ibland tvekat inför att definiera kärleken, eftersom jag ser kärleken som gränslös. Att begränsa kärleken med en definition verkar fel då den för mig blir större, vackrare och mer expansiv ju mindre man försöker sätta en etikett på den. Det finns ingen sanning om vad som är rätt kärlek. Det är du som bestämmer vad den betyder för dig. Det naturliga i människans natur är att älska då det är vår största urkraft och det livet går ut på. Så frossa på med gott samvete!

 

Livets vägskäl

 
Jag tror de flesta av oss någon gång befunnit sig i en situation i livet som inte känts helt tillfredställande. En gnagande känsla, som gör sig påmind om vi vågar stanna upp en stund, och som påpekar att något fattas eller är på tok. Ögonblick av oro att vi plötsligt slagit in på fel väg eller att den väg som verkade vara rätt från början plötsligt är ogästvänlig. Själv stöter jag löpande på vägskäl där jag behöver fatta nya beslut, något jag lärt mig se positivt på och som utvecklande. Du kan vila i att du alltid kommer att hamna på rätt väg i slutändan trots att det inte känns så där och då på din vandring. Vi har alla ett syfte och mening med vår existens. Det enda du behöver göra är att välja höger eller vänster när du kommer till en vägkorsning. Att inte välja är bara hämmande och kortsiktigt bekvämt. Vill du nå din fulla potential så våga välja.
  
Generositet
 
Senaste tiden har jag funderat på vad generostitet står för och om den handlar om att visa ekonomiska handlingar eller om det finns människor som föds generösa i sig själva. Vid juletid och kommer ett stort antal människor skänka en slant pengar till exempelvis Röda korset istället för att ge julklappar, är det att vara en god och generös medmänniska? Kommer det verkligen från hjärtat eller är det för att stilla sitt dåliga samvete? Det vill säga om jag visar andra att jag skänker pengar kanske jag upplevs som både god och generös. I min  värld består kärnan av generositet i hur du möter och behandlar dina medmänniskor. Självklart utesluter inte det ena det andra och visst kan en handling även inkludera att skänka pengar. Men ofta handlar att öppna sin plånbok mer om givmildhet. Generositet är snanare mer om att öppna sitt hjärta och dela med sig av sig själv och göra både andra och en själv lyckligare i omtanke. Så sprid generositet omkring dig, det kostar inte en krona.
 
Att blomma fullt ut
 
Jag tror att ditt liv ska beröra andra och inte döljas inom bara dig. Du ska öppna dig som den blomma du är och sprida ditt ljus och doft till vänner och främlingar. När du delar med dig av dig själv kommer du få tusenfallt tillbaka och du kommer leva ditt liv fullt ut. Det är när vi lever vårt liv fullt ut som vi blommar. Nu vet jag att varje människa har sitt budskap och sin uppgift, det gäller bara att öppna ögonen och våga se. Jag har förmånen att dagligen träffa och möta människor på deras olika livsresor och inse vad mycket fantastiskt livet har att ge. Så våga dela med dig, det du sänder får du tillbaka.
 
Gilla läget

Har du provat att acceptera en känsla som ruckar din balans? I så fall vet du att den känslan klingar av rätt fort. Spjärnar du istället emot så kommer känslan att öka och ta fäste i din kropp. Det som sker när du känner en obehaglig känsla som oro eller panik är att en situation ofta triggat igång ett gammalt obearbetat känslominne som egentligen inte har så mycket med situationen idag att göra. Tittar du istället närmare på känslan och accepterar den så respekterar du samtidigt dig själv och din historia. Skillnaden är att du inte låter ditt tidigare bagage färga av sig på dig här och nu. För att nå harmoni så är därför begreppet "gilla läget" ett bra knep.
 
Livet
 
För mig är livet det största vi har fått. Du har bara ett liv så se till att leva det helt och fullt ut. Ta ansvar för det, skyll inte på andra utan se det som ditt ansvar och din uppgift att få det du vill och drömmer om. Glöm inte att det är du själv som skapar dina egna möjligheter. På Google står att läsa att "livet är den egenskap som skiljer en vital och fungerande varelse från död." Så varför gå omkring och vara "död" om vi ändå ska leva en stund på jorden. Lev varje dag som det var den sista, ta tillvara varje litet ögonblick, njut av solens strålar, fåglar som kvittrar men framför allt älska som om varje dag vore den sista. LEV IDAG och inte i morgon!          
          
Släppa taget
 
Från och med nu tänker jag flyga och släppa taget. Våga lita på att mina vingar bär mig och om inte att jag vågar flyga igen. Det är att våga leva. Det finns aldrig några garantier oavsett om det handlar om jobb eller privat och jag behöver inte ha allt planerat och veta hur nästa steg blir. Det enda sanna är att jag måste lyssna på om det känns rätt i hjärtat just nu. Ha tillförsikt till att livet vill dig det allra bästa och att alla erfarenheter, även svåra, har en mening. All kärlek till Er!
 
Ett nytt års löfte
 
Ett nytt års löfte behöver inte ges på nyårsafton, det kan jag formulera när som helst för varje ny dag är ny. Idag lovar jag att älska den jag är, det jag gör och dem jag lever nära - det är ALLT! Jag skall samla på magiska ögonblick som skapar andrum. Dessutom acceptera min skrattrynkor (de upplevelserna går ju inte att köpa för pengar). Jag skall se möjligheter när jag ser att en dörr stängs. Jag lever hellre med ett blödande hjärta än ett iskallt och fruset. Jag tänker helt enkelt bara var JAG. Är du också redo?
 
Bokslut över det som varit.
 
Då och då kan det vara klokt att göra ett bokslut, ha en alldeles privat kick off.
Har du värderingar som inte längre tjänar dig, som inte längre stämmer med den du är idag, nu är tiden att göra dig av med dem. Bär du på ångest, skuld eller skam, som bara stjäl din energi och håller dig tillbaka? Finns det någon som du skulle må bättre av att förlåta och släppa taget om? Kanske dig själv? Gör ett bokslut med dig själv i centrum. Lyssna på din intiution, rensa, lär och släpp taget om din ryggsäck. Då kommer du kunna fortsätta din livsvandring betydligt lättare och mycket mera DU. 
 
Våga välja glädje
 
Förr gav jag alldeles för lite plats för glädje i mitt liv. Jag har trott att om jag är tillräckligt ambitiös och ansvarstagande kommer glädjen komma till mig när det egentligen handlar om att se över mina egna val och prioriteringar. Nu försöker jag medvetet välja det jag mår bra av och inte göra saker av gammal vana. Det finns inte någon anledning att välja bort glädje, det bara avlägsnar dig från din själs önskan. Jag har rätt till glädje, den är själva meningen med livet. Det finns ingenting du behöver prestera för att få en stunds glädje- det är något du har rätt i enbart genom att existera. Prova att stanna upp ett ögonblick nästa gång det inte känns bra och fundera på att kanske ta ett annat beslut. Vad är det värst som kan hända? Det bästa? eller som Dr Phil så vist brukar säga - Du får inte mer än du begär!
 
Ta makten över dina tankar
 
Jag tror att all personlig utveckling sker genom din medvetenhet om vilka tankar du tänker och vilka känslor du upplever. Jag brukar ta för vana att då och då stanna upp och tänka efter vilka tankar jag har och varför jag tänker dem. Vad känner jag just nu? Vad tänker jag nu? Vad ledde mig hit? Och vart är jag på väg? Det hjälper och ger mig en möjlighet att inte bli ett offer för olika tankar och känslostormar. Att välja mina tankar medvetet gör att jag på ett lättare sätt kan påverka mina känslor så inte mina känslor "kidnappar" mig  och gör så att jag "förlorar" mig själv. Och genom att ta makten över dina tankar kommer du att förändra ditt liv. Dina tankar är ditt ansvar.
 
Mod
 
För mig innebär att vara modig att våga handla utifrån ditt hjärta oavsett vad omgivningen tycker och säger. Mitt hjärta ger mig modet, kraften och kärleken att våga göra, vara och be om det jag behöver i mitt liv. Jag tror att du innerst inne vet när saker känns rätt. Mod ger även ringar på vattnet, eftersom andra inspireras av att du vågar följa ditt hjärta.
 
Skillnaden om du följer ditt hjärta eller huvud känner du i magen. Har du ibland gjort saker som du innerst inne inte vill upptäcker du strax att du hamnat på fel väg och då kan du vara säker på att du lät huvudet styra. När jag handlat utifrån mitt hjärta känns det alltid rätt, även om det också kan vara skrämmande. Så lyssna på ditt hjärta, det leder dig alltid rätt och bry dig inte om att andra tror sig veta vad som är rätt. De flesta drivs nämligen av rädsla som är hämmande och motsatsen till utveckling.
 
Intuition
 
Känner du efter i din mage innan du handlar eller fattar ett beslut, det vill säga lyssnar du på din "intuition"? Din intutution består av din samlade medvetna och undermedvetna visdom. Det är din själ som talar till dig. Oavsett vad du tror att det är, så kan du känna din intution tidigt om du bara lyssnar på ditt hjärta och din mage. Slappna av och tänk efter på de alternativ du väljer emellan. Känns det varmt, mjukt och lent i magen när du tänker på det? Eller stökigt och oroligt? Din mage är din bästa vägvisare. Jag har tagit för vana att varje dag avsätta och träna på att känna och lyssna på min intution och för varje "träning" blir jag mer och mer övertygad om att jag bara ska känna tillit och lyssna på vad mitt hjärta och mage säger mig. Prova du också, det är inte svårare än så och så slipper du att fatta fel beslut.
 
Känslor
 
Jag fick redan som barn höra hur "känslig" jag var och att jag alltid skulle lugna ner mig. Som om att vara känslig skulle vara något fult när det för mig är att vara levande. Visst är det ibland jobbigt att hela tiden behöva känna, men till syvende och sist så handlar livet enligt mig ändå om relationer till andra människor oavsett om det är till familj, partner, vänner eller arbetskollegor. Att inte känna och känna sig blasé inför livet måste i längden vara att inte leva fullt ut även om det i det omedelbara perspektivet ter sig lättare. Om du inte kan känna hur ska du då kunna älska dig själv och andra, samt kunna ta emot kärlek.
 
Mia Skäringer sa klokt "Vem har sagt att jag är överkänslig när det kanske är så att det är alla andra som är underkänsliga". Kanske skulle vår värld vara en snällare och vackrare värld om alla vore mer "överkänsliga" och tog mer ansvar för hur de uttrycker sig och är mot andra. Jag är stolt att över att var "överkänslig" och det tycker jag du också ska vara.
 
Önskan
 
Längtar du efter något? Börja då att innerligt och intensivt att fokusera på den känslan att du redan har  det du önskar och inte på frånvaron av det. Varje morgon när jag vaknar har jag tagit som en vana att "önska" vad min nya dag kan och kommer att ge mig. Det mest förvånande är hur ofta det slår in. Tankens kraft är återigen ett bevis om vad du kan åstakomma i ditt liv. Ju mer du längtar, ju längre du lyckas vara i den positiva känslan ju närmare kommer du din önskans uppfyllande. Försök och tänk dig din önskan som en gåva som är på väg eller en present som någon som tycker mycket om dig skickat. Nu måste du bara våga ta emot och vara öppen för önskan. ÖNSKA- och det kommer till Dig!
 
Tillit till livet 
 
Har du tänkt på hur fort och återkommande en känsla kan förändras och det enda som styr hur du upplever den är dina tankar? Tänk på hur du ena dagen när du vaknar kan må hur bra som helst och känna sann lycka för att nästa dag istället känna total mörker och fundera på om det finns någon anledning att leva. Så kan det hålla på tills du ser mönstret och det är först när du sett det som du kan förändra och bryta det. Det enda du kan lita och förhålla dig till är att livet är i ständig rörelse (förändring) och att du bara ska vila i tillit. Genom att ha en positiv inställning så kommer allt bli till det bästa och du kommer uppleva allt som en mening och en lärandeprocess till något bättre. Livet är i ständig förändring, så mitt råd till dig är att inte kämpa emot livet, flyt med och lita på att det alltid fångar dig och vill dig väl. Det enda som är säkert är att vi en gång kommer dö. Vi har bara en kort tid på jorden och därför gäller det att förvalta denna tid väl. Inser vi detta kommer vi prioritera rätt och fokusera mer på att ta hand om oss själva än att trycka ner oss med dumma tankar. Din kropp är ditt eget bästa redskap. Var inte misstänksam mot livet utan omfamna det. Allt är som det ska vara just nu- TILLIT.
 
Humor och glädje
 
För mig har alltid humorn varit en kanal för att må bättre och se saker från ett annat perspektiv. Jag tror att den är livsnödvändig för att orka med när livet känns jobbigt. Känslan för humor har för mig alltid varit det jag kallar en del av meningen med livet och det jag kallar livskvalitet. Att ha roligt från hjärtat och att skratta så man kiknar är både läkande för själen och den fysiska kroppen. Även om du har en dålig dag så prova att le. Leendet hjälper dig att ändra din sinnesstämning till det positiva. Samma effekt får ett leende runt omkring oss. När du ler innerligt mot någon du uppskattar så kommer du att bemötas av ett leende. På så sätt skapas positiv energi. Så gör något roligt idag! Fyll din dag med sådant som värmer ditt hjärta, gärna tillsammans med nära och kära. 
Det heter ju delad glädje är dubbel glädje, testa!
 
Må bra
 
Här kommer en påminnelse om om att "må bra" ska vara ditt naturliga tillstånd. Ibland "snubblar" vi över livet och tappar balansen och harmonin vilket får oss att känna attdet  skakar i och under oss. Jag har funderat och funderar mycket på vad som händer just då och hur vi på ett smärtfritt sätt kan hitta verktyg som får oss att se ljuset och inte fastna i det svår och mörka. Ett sätt är kanske att låta sig lita på att tiden kommer visa vilken väg som är rätt. Ett annat är kanske att se oss omkring och se vad vi har. Cullberg säger ju så vist att det är genom kris vi når utveckling. Under tiden kanske du kan hjälpa dig själv genom att:
Var snäll mot dig själv (så som du skulle vara mot en vän)
Gör saker som du mår bra av.
Ta hand om din kropp.
Håll dina tankar och känslor så positiva som möjligt.
Se vad du har.
Var trygg i att det du fokuserar på växer.
Välj kärlek, tacksamhet och glädje.
Känns det omöjligt, be om hjälp.
Din rättighet är att må bra!
 
Jag är en "Highly sensitive person-" är du?
 
Att vara högsensitiv är ingen diagnos utan ett karaktärsdrag.
Jag är född med ett känsligare nervsystem, tar in fler intryck och tänker mer över dem än andra. Jag har inget skyddande filter. Allt jag upplever går rakt in.Jag har ofta låg självkänsla och höga krav på mig själv. Jag är utåtriktad men uppelver kallprat som frustrerande. Jag har lätt för att skapa en djup relation på en timme som det för andra kan ta en hel kväll för. Jag  har ett djup och en närvaro som andra kan sakna. Jag har lätt för att se andras behov men svårt ibland att ta mina egna på allvar. Jag har en tendens att tänka för mycket och det tar på mina krafter att ha sinnena vidöppna och annalysera allt. Jag skrattar dagligen. Jag ser humor i allt. Jag är uppfinningsrik och kreativ. Jag är fylld av kärlek så det svämmar över ibland. Jag ser allt i bild, form och färger. Jag ser och upplever varje dag. Min gåva är också min sårbarhet. Jag har ett rikt inre liv. Lika lätt som jag blir lycklig lika lätt faller jag.